Yogastudio Licht & Goudlokaal

bundelen samen hun krachten met Yoga bij de Lichtplaats

inner flow

In de Inner Flow Yoga les laat je je mee voeren in een reeks van ontspannende, helende Yoga-oefeningen. Deze les draait voornamelijk om ontspanning, de verbinding tussen lichaam en geest en het aanwezig zijn in je lichaam. Een sterk fundament en een gevoel van heelheid is van belang in het drukke bestaan. Via Asana (Yogahoudingen) en Pranayama (ademhalingsoefeningen) leer je spanning in je lijf los te laten. In de les werk je aan een krachtige, heldere geest. Bewustwording loopt als een rode draad door de les. Je leert over je systeem, waardoor je – met regelmatige beoefening – gemakkelijk terug kan vallen op de juiste tools, zodat je ontspannen om kunt gaan met alles wat zich voordoet in het dagelijks leven. Vaak is er aan het end van de les ruimte voor een inzichtkaartje of reflectiekaartje. Zodat je nog iets extra’s hebt om op je in te laten werken.

mindful yoga & meditatie

Tijdens de Mindful Yoga & Meditatie lessen ligt de nadruk op het bewegen in aandacht. De nadruk ligt wat minder op het correct uitvoeren van de houdingen, en meer op het beleven van de houdingen, meditatie, en het ontdekken van jouw mechanismen en patronen. In een veilige setting leer je (opnieuw) contact te maken met je lichaam en je geest en bewust aanwezig te zijn in het moment. Het helpt je te ontspannen in het feit dat alles altijd verandert, en van het leven te genieten zoals het zich aandient (“Relax, nothing is under control” :-)). De les is lichamelijk minder zwaar dan de Hatha Yoga- en de Vinyasa-les, en is voor iedereen geschikt. Er wordt veel aandacht besteed aan het contact maken met je lichaam, de beginmeditatie/-ontspanning en de eindmeditatie/-ontspanning. Je komt de les ontspannen en opgeladen weer uit en de meeste mensen hebben het gevoel even op reis te zijn geweest. Je bent van harte welkom voor een gratis proefles.

qigong

Qigong is een Oosterse bewegingsleer die vooral bestaat uit oefeningen met zachte strekkingen en vloeiende bewegingen. Dit in combinatie met een diepe, voedende ademhaling en rustgevende meditaties en visualisaties maken Qigong tot een weldaad voor lichaam en geest. Door de fysieke bewegingen gaan de energiebanen in het lichaam (meridianen) volledig open en kan de levensenergie (qi) vrijelijk door het lichaam stromen, waardoor je je steeds bewuster wordt van hoe je lichaam aanvoelt en waar zich spanning en/of weerstand (energieblokkades) bevindt. Het resultaat van de oefeningen uit zich vooral in een meer gebalanceerde omgang met werkdruk, spanning en tegenslag in het dagelijks leven. Je zult beter in staat zijn aan te voelen wat je, zowel fysiek als mentaal, nodig hebt om in balans te blijven en vanuit deze staat bewust te kiezen voor een gezond(ere) levensstijl.

NEK-SCHOUDER-RUG THERAPIE

Miljoenen mensen hebben regelmatig/chronisch last van pijn in hun nek, schouders en rug veroorzaakt door een verkeerde houding, stress en/of een verkeerde manier van bewegen. Vaak leiden blokkades in de deze gebieden ook tot klachten die je in eerste instantie niet hiermee in verband brengt (hoofdpijn, pijn in armen, handen, benen, heupen, duizeligheid, tintelingen in ledematen etc.). Tijdens de yogales voor nek, schouders en rug leer je de juiste spieren weer in te zetten en de overbelaste spieren meer te ontspannen. De oefeningen zijn gericht op het verbeteren van de mobiliteit, versterken van de armspieren en houdingsspieren, ontspannen van de nekspieren, losmaken van de spieren rondom de wervels van de rug (zodat ook de wervels hun natuurlijke beweeglijkheid weer terugkrijgen) en bewustwording van aangenomen houdingen. De wervelkolom vindt geleidelijk zijn oorspronkelijke, krachige vorm terug.

Een weldaad voor je hele lichaam, maar ook voor je geest!

hatha yoga

Onze Hatha yogalessen worden gegeven volgens de Critical Alignment methode (ontwikkeld door Gert van Leeuwen). Binnen deze bewezen methode gaat men ervan uit dat alle bewegingen die je maakt met elkaar te maken hebben en via bewegingsketens met elkaar verbonden zijn. De methode stelt dat je met 11 van deze verbindingen iedere houding kunt samenstellen. Vaak treden er echter verstoringen op die bijna iedereen uit eigen ervaring kent: bovenruggen worden krom, schouders stijf, onderruggen worden gespannen en gevoelig voor overbelasting enzovoorts. Dit reduceert de vrije doorgifte van beweging, en uiteindelijk kunnen hier klachten door ontstaan.

Hoewel Hatha yoga een fysieke benadering heeft, is de lichamelijke prestatie onbelangrijk, de ervaring staat voorop en in elke houding oefen je in het hier en nu te zijn. Ademhaling speelt hierbij een belangrijke rol. Een grondige lesopbouw en de variaties in moeilijkheidsgraad voor iedere houding zorgen ervoor dat de lessen voor ieder niveau geschikt zijn.

kinderyoga (2-8 jaar)

Door de oefeningen, de spellen en het prikkelen van de zintuigen wordt er constant gewerkt aan balans, op een super-speelse en vriendelijke manier met begrip voor ieder kind. Onze warme, vreugdevolle kinderyoga-juf Marieke Goudsmit neemt de kinderen mee in een tijdens iedere les weer nieuw sprekend thema. Alles aangepast aan de leeftijden.

Bewegen, dansen, aanraken en fantasie gebruiken prikkelt de creativiteit. Kinderen voelen zich vrij om vanuit hun prille bewustzijn hun innerlijke wereld te ontdekken en vorm te geven. Op speelse wijze leren kinderen yoga toe te passen in hun leven. Kinderyoga maakt het kind fysiek en mentaal sterk. Je kind leert het lichaam kennen en contact te maken met anderen. Kinderyoga geeft rust en zelfvertrouwen.

critical alignment

(Lees ook de beschrijving bij Hatha Yoga) Tijdens de les maken we gebruik van hulpmiddelen (zoals vilten matjes, rubberen strips en houten boogjes) om opgebouwde spanning beter los te kunnen laten en vrije doorgifte van beweging weer mogelijk te maken. De lessen zijn heel geschikt om nek-, schouder- en rugklachten te verminderen of te voorkomen. Er wordt elke keer gewerkt vanuit verschillende thema’s, zoals: achteroverbuigingen, vooroverbuigingen, draaiingen, heupen, nek-schouders-bovenrug. Doordat een bepaald thema volledig opgebouwd en uitgewerkt wordt, ontstaat er (in combinatie met een bewuste ademhaling) een verdieping in de houding. Je leert spanningspatronen te doorbreken en verkeerde voorkeurshoudingen aan te passen.

vinyasa yoga

Vinyasa yoga wordt ook wel flow yoga genoemd, omdat de houdingen geleidelijk en soepel in elkaar over gaan. Vinyasa yoga gaat over verbinding maken tussen adem en beweging. De adem is een essentieel onderdeel in deze yoga, omdat de series bewegingen gesynchroniseerd met de adem uitgevoerd worden. Over het algemeen gaan omhoog gaande bewegingen samen met inademingen en omlaag gaande bewegingen met uitademingen. Houdingen lopen in deze les vloeiend in elkaar over. Het wordt ook wel “meditatie door beweging” genoemd. En ondertussen wordt je lijf lekker aan het werk gezet.

Vinyasa kan worden vertaald vanuit het Sanskrit naar ‘verbinding’, verwijzend naar de verbinding tussen beweging en de adem.

yin yoga

Yin yoga is een relatief jonge vorm van yoga en heeft een diep stimulerende, kalmerende en ontspannende werking. De liggende en zittende houdingen worden langer aangehouden dan in andere yogavormen en hebben, mede hierdoor, een uitermate heilzaam effect op je organen, immuunsysteem, spieren, gewrichten, meridianen en op je geest.

Yin yoga stimuleert het bindweefsel en de gewrichten waardoor je op den duur meer ruimte en flexibiliteit ervaart. Bovendien geeft yin yoga je de mogelijkheid jezelf tegen te komen op lichamelijk, mentaal en emotioneel vlak.

Rust, voelen, toelaten en accepteren zijn de sleutelwoorden.

YOGA NIDRA

Hanneke Norbruis beschrijft: YOGA betekent vereniging, eenwording. Yoga is een holistisch systeem dat ons helpt om harmonie te vinden. Balans tussen body, mind en geest en ook harmonie met dat wat buiten ons is; de wereld, het universum, het Hogere zo je wilt.

NIDRA betekent slaap in Sanskrit, al willen we tijdens de beoefening niet in slaap vallen. Nidra is een hele subtiele staat van bewustzijn tussen slapen en wakker zijn.

Het is de staat die we dagelijks ervaren op het moment dat we in slaap vallen.

Yoga Nidra is een eeuwenoude beoefening uit de Tantra-traditie die opnieuw onderzocht en methodisch uitgewerkt is door Swami Satyananda Saraswati.

Inmiddels zijn er verschillende vormen en variaties van YOGA NIDRA ontstaan.